Clinch fighting eller grappling

Flexibilitet och dominans

Inom MMA är det mesta tillåtet, men tanken är ändå att ha så få regler som möjligt, men med så få skador som möjligt. Detta tankesätt är något som har utvecklat clinch fighting, eller grappling. Grappling är en teknik som används ofta inom MMA och går ut på att ta olika grepp om sin motståndare. Tekniken används för att skydda sig mot motståndaren och då hålla fast denne för att förhindra sparkar och slag. Grappling kan även användas för att knocka sin motståndare.

Vissa grepp går ut på att sträcka ut en led till den grad att det gör otroligt ont, fortsätter man att sträcka ut leden så kommer den förmodligen gå av. Grappling är mycket effektivt eftersom motståndaren tvingas ge upp när smärtan blir för intensiv.

Vissa grepptekniker går ut på att kasta ner sin motståndare på mattan. Greppet kan tas på olika sätt men kräver ändå rätt teknik. Även fast den ena deltagaren har fått ner sin motståndare på mattan gäller det för denne att snabbt ta kontrollen. Om deltagaren inte är snabb nog kommer motståndaren att kunna ta övertaget, hoppa upp i stående position eller brotta ner den andra deltagaren.

En grapplingteknik går ut på att trycka fast sin motståndare mot ringen. Då trycker den ena tävlaren fast sin motståndare och har även ena benet inemellan benen på motståndaren. Det gäller att tävlaren har full kontroll på sin motståndare men även på sig själv. Det är lätt att motståndaren annars får tag om huvudet och kan utföra ett strypgrepp eller trycka ner huvudet.

Det bästa sättet att lära sig nya tekniker på är genom att se hur de utförs. Det finns mängder av bra videor på Youtube där du kan se steg för steg. Att gå en kurs med en egen tränare är naturligtvis också ett bra alternativ.

Författare: admin

Dela detta inlägg på