Dagens moderna MMA

UFC och MMA

Under 1900-talet växte den brasilianska kampsporten Vale Tudo i popularitet och till slut kom sporten till USA. Graciefamiljen, som hade flera familjemedlemmar som var duktiga fighters och slogs i Vale Tudo turneringar i Brasilien, grundade en skola för brasiliansk jiu-jitsu i USA. Familjen hade en öppen utmaning där vem som helst kunde slåss med någon ur familjen, om Graciefamiljen förlorade skulle de betala vinnaren 100 000 dollar. Dessa utmaningar drog till sig mycket uppmärksamhet och så småningom fick de idén att starta en riktig turnering i USA med liknande regler som Vale Tudo.

Royce Gracie är grundaren för den internationella turneringen UFC – Ultimate Fighting Championship och det var även Royce som ville bevisa för världen att styrka inte var allt i MMA. Med rätt teknik och smidighet kunde man enkelt vinna över rå styrka. De första UFC-turneringarna handlade om att visa vilken kampsport som var bäst och hade få regler, inga bett och inga petningar i ögonen. Det fanns inga viktklasser utan stora muskelknippen kunde slåss mot små och taniga killar. Graciefamiljen dominerade tävlingen med sin överlägsna teknik då de redan från Vale Tudo hade lärt sig att inkorporera olika stilar och kunde greppa och styra sina motståndare. Andra fighters insåg snabbt att de behövde lära sig mer från olika typer av kampsporter för att ha en chans i tävlingen och MMA föddes. MMA är inte en kampstil, som till exempel brasiliansk jiu-jitsu eller boxning, utan snarare ett träningskoncept där utövaren lär sig från många olika kampsporter.

1993 ändrades reglerna inom UFC en aning. Det blev då förbjudet att tävla med “fula medel”, som sparkas i skrevet och att dra i håret och även farliga attacker som slag mot bakhuvudet blev förbjudna. Den kontroversiella turneringen växte i popularitet och blev långsamt men säkert en etablerad del av kampsportsvärlden. UFC och MMA går hand i hand då det alltid fanns ett behov att lära sig något nytt för att kunna vinna den prestigefyllda turneringen.

I dag går det att spela på UFC-matcher på samma sätt som man kan betta på en boxningsmatch, kolla in hos skybet.com till exempel, där kan man satsa på vem man tror går segrande ur UFC-kamperna. Ibland har spelbolagen även odds på andra intressanta MMA:matcher men jag tror inte det finns någon som erbjuder betting på svenska nationella MMA-fighter. Om sporten blir större kan det dock komma att ändras och det vore ju roligt. Vill du ha förslag på andra spelbolag som har sportodds eller om du vill ha fakta om hur man bettar så kan du kolla in vinstraden.

Författare: admin

Dela detta inlägg på