MMA för kvinnor

Precis lika spännande

Precis som många andra sporter är även MMA en mansdominerad sport, men det finns dock många framgångsrika MMA-kvinnor exempelvis Gina Carano, Miesha Tate och Megumi Fujii. Megumi Fujii är en japansk MMA-tävlare och hon är känd för sina snabba nedtagningar. Hon har dessutom svart bälte i både judo och brasiliansk Jiu-Jitsu. Tack vare dessa kvinnor som Megumi fick MMA för kvinnor en rejäl uppsving.

En sevärd dokumentärfilm som har sänts på SVT är Flickan med handskarna. Denna handlar om Hanna Sillén som var en av de första kvinnorna i Sverige att tävla i kampsporten. Filmen är gjord av Iván Blanco och är en intressant skildring av Hannas liv och drömmar.

I det stora hela är MMA för kvinnor samma som den för män, men några skillnader finns faktiskt. I Japan sattes exempelvis en tidsgräns på 20 sekunder för fight på marken, denna förlängdes sedan till 30 sekunder. År 2008 upphävdes dock lagen. En annan skillnad för kvinnlig MMA var matchtiden. Den vanliga tiden för män är fem minuter, men för kvinnor var den bara tre minuter. Efter ett tag så upphävde dock MMA- och kickboxningsorganisationen Strikeforce denna regel och nu har kvinnor och män samma matchtider.

Andra skillnader är kläderna. Män tillåts suspensoarer men det gör inte kvinnor, kvinnor å andra sidan tillåts skydd för bröstet, något som inte männen får ha.

UFC

UFC, Ultimate Fighting Championship är den största internationella MMA-turneringen i världen och den har ända tills för några år sedan varit dominerad av män, men inte längre. 2012 blev Ronda Rousey, kvinnlig mästare inom MMA, den första kvinnan att delta i UFC. Bara några år tidigare hade presidenten för turneringen, Dana White, sagt att kvinnor aldrig kommer tävla i UFC. Tydligen imponerade Ronda på Dana till den grad att kvinnor som håller elitnivå även ska få tävla i UFC. Detta betyder också att du kan betta på MMA-matcher mellan kvinnor om du vill, titta på den här sajten för att finna ett bra spelbolag.

Just nu är två av de kvinnliga MMA-utövarna i UFC Miesha Tate och Joanna Jedrezejczyk. De är båda framgångsrika inom sporten och vill du betta på någon av dem eller någon annan kvinnlig UFC-fighter så kan du hitta odds hos exempelvis paddypower.

Författare: admin

Dela detta inlägg på