MMA i Sverige

MMA är en levande sport i Sverige med ett eget förbund och klubbar runt om i landet. Förbundet är medlemmar i Svenska Budo och Kampsportsförbundet och därigenom anslutna till Riksidrottsförbundet.

Över 90 olika klubbar är anslutna till Svenska MMA Förbundet (SMMAF) som själva uppger att MMA är den åttonde mest populära kampsporten i landet. Varje år arrangeras en Shootfightingliga i förbundets regi, de bästa utövarna i shootfightingligan går sen vidare till en SM-turnering där svenska mästare i de olika viktklasserna koras. De svenska mästarna blir sen uttagna till landslaget i MMA och får representera Sverige i landskamper.

Svenska utövare

Alexander Gustafsson alias “The Mauler” är en av de mest kända svenska MMA-utövarna. 2007 gick han sin första internationella tävlingsmatch och 2009 gjorde han debut i Ultimate Fighting Championship. Sedan dess har det blivit flera stormatcher för Gustafsson vars karriär höll på att ta slut i januari 2015 när han knockades av Anthony Johnson på hemmaplan i Stockholm under en UFC-gala. Nederlaget fick honom att fundera på att sluta.

En annan UFC-kontrakterad fighter är fjäderviktaren Niklas Bäckström som inledde karriären med åtta raka segrar. Första matchen gick han 2009 och 2014 gick han sin första UFC-match. Den matchen vann han, men de två efterföljande UFC-figtherna slutade med förlust för Bäckström.

Ilir Latifi, aka “The Sledgehammer”, började med MMA redan 2008 men karriären tog inte fart på allvar förrän han hoppade in i en UFC-match istället för en skadad Alexander Gustafsson 2013. Den matchen förlorade han men det har blivit ytterligare fyra UFC-fighter sedan dess och av dessa har han vunnit tre stycken. Innan Latifi började med MMA höll han främst på med brottning där han nådde flera framgångar, bland annat SM-guld.

Nicholas Musoke som går under smeknamnet “Nico” har hunnit med 18 matcher som proffs sedan han började 2007. Av dessa har han vunnit 13 matcher, förlorat fyra och gått oavgjort i en. Sedan 2013 fram till januari 2015 har han ställt upp i fem fighter där han vunnit tre och förlorat två. Musoke tävlar i Weltervikt och karriären började med fyra raka vinster.

Före detta fighters

Tor Troéng som tävlade under smeknamnet “The Hammer” avslutade sin MMA-karriär 2014 efter tre raka UFC-förluster. Nederlagen kom framförallt i slutet av karriären när han började tävla i UFC, totalt blev det en vinst på sammanlagt fyra UFC-fighter och tre raka förluster innan han tackade för sig. Ser man till hela proffskarriären som sträckte sig från 2005-2014 så ser meritlistan mer positiv ut, av totalt 24 matcher vann han 16.

Akira Corassani avslutade karriären som MMA-fighter 2015. Då hade han hunnit med 19 proffs-matcher mellan 2007-2015 och haft kontrakt med UFC. Hans tävlingsfacit visar på 12 vunna matcher och en oavgjord. I UFC gick han sex matcher av vilka han vann de tre första och förlorade de tre sista innan han klev av för gott.

Författare: admin

Dela detta inlägg på

Submit a Comment

Your email address will not be published.