Olika MMA tekniker

Teknik och kontroll

Eftersom MMA är en blandning av olika kampsporter såsom kickboxning, brottning och judo, så finns det även många olika tekniker. Ofta så utövar deltagarna olika sorters MMA, med mer inriktning på exempelvis thai boxning. När denna deltagare sedan möter en annan MMA-deltagare så visar sig ofta olika tekniker i ringen.

En MMA-tävlare som har inriktat sig på exempelvis brottning kommer med största sannolikhet att greppa sin motståndare mot marken, eftersom det är tävlarens starka sida. Någon som däremot är duktig inom thaiboxning kommer förmodligen att visa upp effektiva sparkar och en annan typ av smidighet. En av anledningarna till varför deltagarna har likadana kläder beror på att deltagarna annars hade kunnat förutspå vilka färdigheter motståndaren har.

En vanlig teknik inom MMA är grappling. Grappling går ut på att använda sina händer som greppverktyg istället för att slå slag. Genom att greppa sin motståndare kan tävlaren utföra olika ledlås. När ett ledlås utförs innebär det att den ena deltagaren sträcker ut sin motståndares led till den grad att en intensiv smärta uppstår. Drar man ut leden ännu mer så kan man bryta både armar och ben. En annan sorts grappling är stryptag och kast, när man “slammar” sin motståndare.

När man lär sig MMA så är kontroll en av de viktigaste delarna. Under olika tekniker som exempelvis stryptag så gäller det att samtidigt ha kontroll över sin motståndare. Om man inte har kontroll över alla kroppsdelar så kan motståndaren snabbt ta kontrollen och bli den dominanta.

Eftersom många MMA-deltagare har olika tekniker och är specialiserade inom en viss kampsport får de som tävlar inom sporten ofta lära sig olika tekniker. Ofta har tävlarna även olika tränare, exempelvis en judotränare, en brottartränare och en thaiboxningstränare.

Författare: admin

Dela detta inlägg på