Rätt kläder för MMA

Skydda kroppen väl

Kläderna har en viktig betydelse inom kampsporter eftersom de måste vara slitstarka, följa regelverk och ibland även följa vissa traditioner. Inom MMA är det vanligast att männen bär shorts och bar överkropp. Shortsen brukar antingen vara av den längre modellen och påminna om badbyxor medan de kortare shortsen påminner om tighta boxershorts. Shortsen får varken ha fickor, knappar eller dragkedjor eftersom dessa ökar risken för skador. Tävlarna skulle kunna fastna eller riva sig på dragkedjor.

Under träningen får deltagarna bära vilka kläder de vill, men under tävlingen så brukar shortsen vara av ett slitstarkt material. Eftersom deltagarna kastas omkring och utsätts för diverse slag och sparkar är det viktigt att kläderna är tåliga. Shortsen har lite olika utseende, men ofta pryds de med olika logos. För kvinnliga MMA-deltagare ser kläderna nästan likadana ut, de har shorts på sig men även en sport behå eller ett linne.

En annan viktig sak inom MMA-utrustningen är tandskyddet. Det är som en billig försäkring om att behålla tänderna efter matchen. Idag finns det många olika sorters tandskydd och ett som ofta används inom just kampsporter har ett hårdare yttre lager och ett inre lite mjukare lager som har en stötdämpande effekt mot slag mot munnen.

Eftersom sparkar är tillåtet inom MMA så använder deltagarna inga skor. Detta för att minimera risken för allvarliga skador. Dessutom får de tävlande ofta bättre fäste på mattan om de är barfota.

Handskar är den sista komponenten i en fulländad MMA-outfit. Det finns två sorters handskar som är de vanligaste, en är lite tunnare och en lite tjockare. Båda handskarna är öppna, det vill säga att de ser ut som fingervantar. Den främsta anledningen till varför deltagarna använder handskar är för att lättare kunna greppa sin motståndare. Eftersom MMA-tävlare ofta utför låstekniker och nedtagningar behöver de få ett bra grepp. Dessutom skyddar handskarna knogarna, som annars skadas vid slag.

Författare: admin

Dela detta inlägg på