Regler inom MMA

En kort genomgång

Trots att MMA går ut på att slå sin motståndare medvetslös, eller till den grad att motståndaren ger upp, så finns det faktiskt några regler.

MMA är en blandning av många olika kampsporter där man sparkas, boxas och brottas. Sporten är en fullkontaktssport och man jobbar mycket med nedtagningar, sparkar och slag. MMA utförs både stående och på marken. När tävlarna står upp är det tillåtet att “slamma” sin motståndare, vilket innebär att en tävlare får lyfta upp den andra tävlaren och kasta ner denne på marken. Dessutom är det tillåtet att rikta slag både mot huvudet och kroppen och även sparkar får riktas mot huvudet, kroppen och benen. Tävlarna får också knäa mot varandras kroppar och huvuden. Till och med strypningar är tillåtet i denna sport. I markliggande position gäller nästan samma regler, fast då får tävlarna inte slamma varandra.

Det kan nästan verka som att allt är tillåtet i MMA, men så är det inte riktigt. Fula knep, som att dra varandra i håret, spotta på varandra, trycka in fingrarna i ögonen, slå slag mot bakhuvudet eller sparkas i skrevet är förbjudet. Det är heller inte tillåtet att “stampa” sin motståndare.

För att vinna inom MMA ska man knocka sin motståndare, detta kan göras på flera sätt. Ett av sätten är helt enkelt att slå sin motståndare medvetslös eller till den grad att motståndaren ger upp. Genom att ge upp slår man tre gånger på sin motståndares kropp, eller tre gånger i mattan. Man kan också ge upp verbalt.

Om en hel matchtid är färdig utan en vinnare så blir det ett domslut som får avgöra vinnaren. Domarna kollar då på vem som haft flest nedtagningar, vem som har flest försökt till avslut och vem som gjort mest skada. Domarna sätter 10 poäng på vinnaren och 9 på förloraren.

Författare: admin

Dela detta inlägg på